zondag 13 mei 2018

Lekkere kontjes in de Verspillingsfabriek....Ik post regelmatig dingen op FB over de "verspillingsfabriek" of "360", mijn dagelijkse werkplek.......Maar ik kan me voorstellen dat jullie denken: wat doet ze daar nou eigenlijk? en wat is dat nou precies, die verspillingsfabriek?...hersenspinsel, invulgedrag van mijn kant.... misschien denken jullie dat wel helemaal niet...hahahaha....maarruh...Anyway......ik vond het weer eens hoog tijd voor een stukje op mijn blog, dus als je zin hebt in een verhaaltje van mij dan moet je dit zeker even lezen!!

De verspillingsfabriek bestaat inmiddels 2 jaar.....360 is de verzamelnaam van het geheel want er zit meer onder het dak dan alleen de fabriek. 360 staat voor alles wat met circulaire economie te maken heeft, de fabriek dus, maar ook andere initiatieven die daarmee te maken hebben. We werken samen met o.a. WSD, Rabobank, Universiteit Wageningen, BOM, MVO, Imagro....zij hebben allen een ruimte in 360 waar ze kantoor kunnen houden, gasten kunnen ontvangen of samen kunnen brainstormen over verspilling. Er is bewust gekozen om een deel van een enorm leegstaand pand om te toveren tot 360...natuurlijk met het oog op hergebruik...want waarom iets nieuws bouwen terwijl dit al vele jaren leeg staat.....

In de fabriek zelf werken we met  "verspilde talenten".....mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Een super leuk en hardwerkend team dat onder begeleiding iedere dag weer bergen werk verzet.
Dagelijks maken/verpakken ze honderden liters soep van "verspilde groenten". Groenten die normaliter afgekeurd/vernietigd zouden worden omdat ze niet voldoen aan de "eisen"....te groot, te klein, te krom, te recht, beetje verkleurd, etc....kortom, blijkbaar niet mooi en perfect genoeg voor ons consumenten, want er is qua smaak en voedselveiligheid totaal niks mis mee......Belachelijk toch???.... want je kan er heerlijke soepen en sauzen van maken.....dat blijkt maar weer hier in 360!!
Er is er maar eentje die het hele idee erachter het beste en vol passie uit kan leggen en dat is Bob Hutten zelf.....initiatiefnemer en oprichter van dit prachtige project, dus  absoluut ff dit filmpje kijken:

Nou heb je natuurlijk mijn titel gelezen en misschien ben je daarom JUIST ook wel dit stukje gaan lezen (daar gokte ik ff op..hahaha).....what about die kontjes????.....nou..... kijk dit filmpje dan maar eens.....wordt alles duidelijk!!....Ik ben natuurlijk RETEtrots ....om maar ff in de "kontjessfeer" te blijven..;) dat ik onderdeel mag zijn van dit geheel.....Maar wat is mijn rol daar dan?? Nou...alles behalve op mijn kont zitten...
Ik ben locatieverantwoordelijke van het bedrijfsrestaurant dat ook onder het dak van 360 zit. Een super gezellige ruimte, ingericht met hergebruikte meubelen en materialen van o.a. marktplaats, de kringloop of meegebracht door collega's. Overigens is heel de bovenverdieping ingericht met gerecyclede spullen....kuipstoeltjes en oude vliegtuigstoelen van Schiphol,(ik doe natuurlijk dagelijks het "stewardesveiligheidsritueel" dat snap je wel)  een heuse complete skicabine (ik denk van Heidi en Peter geweest, jodelahietie)...:n oud schoolbord (wie herinnert zich niet het gekras en gepiep van een schoolkrijtje)....oude lege olievaten (van 'n gepensioneerde sjeik?) .....etc...

... Iedere dag komen ongeveer 100-120 collega's en gasten hier lunchen. Nou weten jullie inmiddels wel via mijn diverse posts op FB dat ik niet zo'n geweldige keukenprinses ben (understatement), dus gelukkig voor alle eters hoef ik het niet zelf klaar te maken, daar heb ik hele lieve collega's voor die dat veeeeeel beter kunnen.....ik snap dat je nu terecht denkt: pjieuwwwww, gelukkig....haha....no worries, ik weet waar mijn kwaliteiten/talenten liggen; ik zet het gewoon leuk neer in leuke retro bakjes en schaaltjes.....lach vriendelijk.....en vul het aan....enzo.  En natuuuuuuuuurlijk serveren we hier iedere dag ook de overheerlijke "Barstensvol" soep uit de verspillingsfabriek...die zo vanuit de zak de  tweedehands pan ingaat....... Omdat het in die 2 jaar toch wel een stuk drukker is geworden heb ik er inmiddels een leuke, lieve collega bij. Carin....heel blij met haar hulp 4 ochtenden in de week....er komt namelijk stiekum wel ietsiepietsie meer bij kijken dan alleen maar de lunch een beetje creatief klaarzetten.....;)

Naast alle werkzaamheden in het bedrijfsrestaurant doe ik sinds kort hier en daar ook een rondleiding. SUPER SUPER tof.....vind ik heeeeel leuk om te doen en krijg er enorm veel energie van. Ik merk dat ik er onwijs trots op ben dat ik onderdeel van dit alles mag zijn, hoe klein mijn rol dan ook is, ik vind het fijn om er over te mogen vertellen en mensen zijn altijd erg, en terecht, onder de indruk..... ik verbaas me er zelf iedere keer weer over hoeveel ik eigenlijk al weet......(klopt zichzelf ff op de borst) en maak altijd het standaard flauwe grapje (dat heb je nou eenmaal hè, haha) dat ik ook inmiddels wel enigzins "retro" ben en tevens "vrijwillig gerecycled" vanuit het restaurant van het hoofdkantoor naar hier .... En het grapje werkt nog ook..... altijd....

Ik kan zonder twijfel zeggen dat ik hier echt mijn draai en plekje heb gevonden tussen al die leuke collega's en al die lekkere kopjes en kontjes!!....;)

In maart hebben we 2 hele drukke open dagen gehad...gemist? ....dat meen je niet?!...foei!!...echt de moeite waard!! Volgende keer echt even komen kijken!!, ik hou jullie op de hoogte wanneer er weer open dagen zijn!Geen opmerkingen:

Een reactie posten